onsdag 26. januar 2011

Hjelp!

Jeg har kjøpt et gammelt bord på finn som jeg tenkte jeg skulle ha i vinterhagen.
Det kom i posten for mange måneder siden, men jeg har ikke pakket det opp fra emballasjen før nå.
Ved første øyekast ser det veldig fint ut. Men....
Bordet er oppspist av mit, eller borebiller som noen sier.
Det stod i finnannonsen at det var litt stygt på den ene enden av bordplaten, men ingenting om skadedyr...
Jeg hadde tenkt å bare male overflaten på bordet, men her må jeg visst sette i gang større tiltak....

Noen som har noen tips???

7 kommentarer:

 1. Hei! Går heilt fint å sparkle, eller bruke formtre. Fyll på med en sparkelspade, dra over, og puss etter det er tørt. Eg fekk eit tips om å bruke RADAR insektspray på gamle møbler med mark i. Har aldri sett aktiv mark etter at eg har brukt dette. Kjøkkenbordet vårt er heilt ødelagt av slike markegangar. Eg har berre måla tre strøk med blank måling, som har "fyllt" gangane. Dei viser enno, men er ikkje eit funksjonelt problem, er lett å tørke av det. Lut skal jo også ta slike insekt.

  Vakkert var det i alle fall!
  Lykke til!

  Klem E :)

  SvarSlett
 2. Hei! Flott blog forresten! Et lite tips fra en følger :)

  #1. Hell terpentin på en klut og dra det utover,(vær forsiktig med å ikke ta for mye, ellers kan dette slå skjold i treverket) så vil du være sikker på at marken er døde etter dette. La dette tørke i ett døgn for å være sikker, kan i og for seg også dra over en gang til før du lar det tørke/fordampe. Så lenge det er tynt.

  #2. Tremasse; (dette kan kjøpes hos de fleste maler-forretninger) vil dekke igjen hullene, dette kan brukes til så mangt når det kommer til trematerialer som er skadet, slik som dette. Dra det utover med en sparkel eller fingrene, men det kan være lurt å ha litt vann på tremassen da den vil sitte bedre enn når den er tørr. Bare dra over nok til at hullene/sårene er dekket, og tørka av resten i overflaten med en klut. Når det er tørket kan du velge selv om du vil dra over et strøk til (avhenger av hvor dype sår/hull det er i treet) eller ser det an som dekket, så kan du eventuelt pusse av overflaten enkelt for hånd med fint pussepapir. ;)

  Håper dette var til hjelp ;)

  SvarSlett
 3. Hiver meg på de andre tipsene du har fått: Sørg for at det ikke er aktivitet i hullene før du gjør noe! Om du er usikker kan du se etter fersk trespon-dryss fra områdene med mithull. Legg et rent klede eller papir på undersiden og observer om det kommer dryss. Det kan være lurt å bruke Radar uansett.

  Du får kjøpt tresparkel som du kan fylle hullene med, men du kan også la noen være åpen. Det er jo en engen sjarme med mithull, syns jeg. Vi har masse mitspiste møbler i "huset i skogen" som vi har malt hvite uten å fylle hullene. Vakkert syns jeg :D

  Lykke til med bordet og ha en fin-fin kveld :)

  SvarSlett
 4. Nydelig bord! Hvis ikke miten er aktiv, ville jeg ikke gjort noe med det.Bare malt over. Skaper liv i bordplaten og vitner om alder.

  Gleder meg til å se mer av huset ditt.

  Klem

  SvarSlett
 5. Hei hei M,

  Vakkert bord!! :-)
  Husker du slagbenken jeg kjøpte hos Tinstagen/Zinkspanden? Joda, de sa den var behandlet for mit, men jeg er heller tvilende til det. Du skjønner, her en sen kveld etter Inge hadde tatt kveld, satt eg no bare der då og lot tankene vandre. Så plutselig hadde eg det for meg at eg skulle ommøblere litt...ha ha ha...sjakktrekk?? Neeeei! Anyway, flyttet på slagbenken og det var masse "sagmugg" under benken! He**** sa eg då! (sikkert en del ganger også....) behandlet my a*** !!
  Sendte Inge på Obs'en for å kjøpe middel, men det regnet jo noe så inn i hampen i flere dager, så vi kunne ikke ta den ut for å behandle den. Men, NÅ er den behandlet (sprayet 2 ganger) med noe vi ikke husker hva heter...ha ha ha,men det var en eller annen sprayboks vi kjøpte på Obs bygg. Men det har jo vært ganske kaldt så jeg håper middelet har trengt inn i treet og ikke frosset utenpå...ha ha ha....benken er igjen tatt inn i stuen, så nå må jeg bare følge med om det kommer noe mer "støv". Da går den i så fall rett på dynga!
  E det mulig! Først ødelagt skap OG slagbenk, så slagbenk full av mit! O happy days lissom. Greit jeg skal ta en dag på Lagunen imorgen, men manikyr og shopping :-)) Så messe....I like!
  Dokkar få bli med på messen i august - hele bøtteballetten!
  PS! Tøff man du har! Hadde ALDRI turt!

  Lykke til med bordet, det var/er knallfint!

  Stor klem W :-)

  SvarSlett
 6. Kjempe fint bord :)

  Ser du har fått mange gode tips. Du får og kjøpt ulike mit middel. Eg har ein skjenk eg pensla dette på, sparkla, pussa og malte.

  Lykke te :)

  SvarSlett
 7. Nyyyydelig bord du har fått! Men utrolig kjipt med insekter da:( Har også kjøpt noen bruktfunn med slikt i. Jeg har blitt rådet til at man må fryse det helt ned for at de skal dø. Jeg la tingene mine i frysen et par dager. Men det er jo sikkert litt vanskelig med et bord:P

  Tror heller ikke det hjelper om bordet har stått ute i kalde temperaturer. Men om det ikke har og det er kaldt nok ute der hvor du bor kan du jo sette det ut et par dager;)

  Lykke til:D

  SvarSlett